repnica vino graben repnice
domov
O nas
repnice
vina
ostala ponudba
kontakt
akcija
Galerija
reference
novice
knjiga gostov
povezave
pogosta vprasanja
o nas     KDO SMO | KJE SE NAHAJAMO | KAJ DELAMO | REFERENCE | PRIHODNOST

KDO SMO

»Vino Graben« je priznana in mednarodno uveljavljena blagovna znamka vrhunskih vin. Vodita jo Janez in Mihela Šekoranja, ki se aktivno ukvarjata s pridelavo vin od leta 1991, tradicija pa je že več kot 100 let.

klopotecNenehno izobraževanje in izpolnjevanje znanja, nas je hitro pripeljalo do spoznanja, da je ob dobrih pogojih, ki jih to področje ponuja, mogoče narediti iz vina nekaj več.  Na dobrih 7 hetarjih vinogradov imamo zasajenih okoli 24 tisoč trt zanotraj katerih je okoli 20 različnih sort grozdja. To nam daje dobro izhodišče za pridelavo široke palete različnih vin znotraj katere jih je trenutno preko 120. Široka ponudba lastnih vin visoke kvalitete je pravi raj za ljubitelje in poznavalce vin, saj vsakdo najde nekaj zase. Kljub temu, da imamo v paleti bela, rdeča, suha, sladka vina, je to le delček ponudbe, saj ima vino skoraj neomejen potencial (avtohtona, barikirana destilirana, želirana, desertna vina, nizkotlačne penine...).

KJE SE NAHAJAMO

zemljevid maliBizeljsko leži na vzhodnem delu Slovenije, nedaleč od hrvaške meje in le 18km od Brežic. Vas, ki leži na 175m nadmorske višine obdaja gričevje, ki je del Bizeljsko-Sremiškega vinorodnega okoliša.

Naši vinogradi se nahajajo na dveh okoliških hribih, zračne razdalje manj kot 3 kilometre narazen, vendar imajo tla popolnoma drugačne karakteristike. V »Janeževi gorci« prevladuje navadna rjava prst s primesmi laporja, gline in kremenčevega peska, v Brezovici na bizeljskem pa najdemo le kremenčev pesek,  kar je posebnost celo v Evropi. Iz tega ni težko sklepati, da je tudi vino istih sort popolnoma različno.


Posebnost posestva Graben je tudi amfiteatralna lega, ki v poletnih mesecih zagotavlja komulacijo in konstantnost temperatur, vlago v tleh pa kot goba zadržuje že prej omenjena peščena sestava tal, kar omogoča stalen dostop vode vinogradu tudi v času suše. Dokaz temu je ribnik na dnu amfiteaterskega vinograda s stalno pritekajočo vodo, ki se drenira iz površine vinograda. Notri je več vrst rib, v glavnem pa: krapi, liniji, amorji, tolstolobiki. Je pa že iz zgodovine soteska, ki se začne z našim amfiteatralnim vinogradom, znana kot soteska grajskih ribnikov.    

lokacija vino graben


Na Bizeljskem prevladuje kontinentalno podnebje vendar tudi vpliv panonskega podnebja, saj se nahajamo na obrobju panonske nižine. To območje ima po statistiki največ sončnih dni na leto v Sloveniji, zato ni naključje, da je vino tu doma že stoletja. Prvi naj bi ga zasadili že Stari Rimljani saj so imeli skozi Bizeljsko pot proti Ptuju. Je pa moral obstajati dober razlog, da se je vinogradništvo tu kljub nevšečnostim trsne uši ohranilo kot primarna dejavnost. Razlog je v idealnih pogojih, ki dajejo zelo dobra vina.

 

KAJ DELAMO

»Vino Graben« se ukvarja s pridelavo vin visoke kvalitete.

Nad  krajem in vinom ni ostal ravnodušen tudi župnik Slomšek , saj je v času  svojega  službovanja  na  Bizeljskem  napisal eno najbolj zananih pesmi, posvečenih trti in vinu  –  »En hribček bom kupil«.

REFERENCE

120 medalij, bela hiša, alain docuase, united nations, traminerfest,

PRIHODNOST

Globalizacija in svetovni vrvež se nista ognila niti naših krajev. Odločili smo se slediti novim spoznanjem in tehnologijam. Še več. Novo tehnologijo z določenimi partnerji celo razvijamo (resferatrol, maceracija, decanter).

Prav tako še nismo zaključili z razširjanjem palete vin. Orientirali smo se na posebnosti, ki jih drugje ni ali pa jih je težko dobiti.


sod

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: Prekomerno pitje alkohola je zdravju škodljivo!

ENGLISH SLOVENSKI JEZIK slovenščina english hrvatsko deutsch rusky italiano france