repnica vino graben repnice
domov
O nas
repnice
vina
ostala ponudba
kontakt
akcija
Galerija
reference
novice
knjiga gostov
povezave
pogosta vprasanja
repnicenapis

ZGODOVINA

Repnice so jame skopane v kremenčev pesek, ki ga v takih količinah najdemo le v tem predelu Evrope. Območje Brezovica na Bizeljskem je bilo obrobje Panonskega morja, ki je bil vir nanosa tega peska skozi milijone let. Ko pa se je morje umaknilo, se je skozi nadaljna geološka obdobja ta pesek sprijel in zbil, ter ustvaril edinstveno podlago, ki je ne poznajo nikjer v Evropi. Sestava tal pa ni popolnoma homogena- v majhnih količinah najdemo tudi lapor, glino pomešano z raznimi minerali in nenazadnje fosile, školjke, premog,...

repnica testTretji »element« pa je voda. Kapaciteta, ki jo ima pesek za kopičenje vode je naravnost izjemna. Primerjamo jo lahko s spužvo, ki se napije vode. Rezultat tega je skrajno nizka stopnja izsuševnja tal, ki koristi tudi v vinogradništvu, saj tu ne poznamo suše. Še več, dolina, ki se prične z našim amfiteatralnim vinogradom, je znana kot dolina grajskih ribnikov. Ta je nastala izključno zaradi prej omenjene posebnosti kopičenja vode, ki počasi in konstantno odteka na določenih mestih, kar zagotavlja pritok vode skozi celo leto. V repnicah se ta voda odraža v visoki vlažnosti, ki je 86-96%  kljub prezračevanju in stalno krožečem zraku.

Prva raba repnic sega stoletja nazaj. V njih so kmetje shranjevali poljščine in ostale pridelke. Največ je bilo repe, zato so jame dobile ime repnice. Izdealva in uporaba takih jam pa je zelo verjetna tudi v davnini, predvsem zaradi relativno enostavne izdelave in trajnosti. Trajnosti ob pravilnem vzdrževanju seveda, kajti splošno znano je kako erozivna tla so iz takih sestavin. Konstantno spreminjanje vremenskih pogojev (letni časi, sonce, dež,...) botrujejo k sušenju in izpiranju površine. Prav tako koreninice dreves, ki »pririjejo« na plano rahljajo tla, zato ni presenetljivo, da se lahko v zelo kratki časovni periodi vhod v repnico obrabi ali celo zasuje.

Prav to je vzrok, da je od preko 150 repnic na območju Brezovice najdenih le 100, od tega pa približno 40 v uporabi. Mnoge so našli naključno v gozdovih, nekatere po starih zapisih, v zadnjem času pa se vse bolj uveljavlja trend kopanja novih repnic, ki v modernem času igrajo popolnoma drugačno vlogo - zorenje vin, turizem,...

REPNICE DANES - Prva turistična repnica

repnice danes

Repnice so v zadnjih letih popolnoma spremenile turističen utrip na tem območju. Prva repnica odprta širši javnosti je bila naša. Obiskovalcem smo jo predstavili pred več kot 10 leti. Namen pa ni le turističen, temveč danes v njih shranjujemo in zorimo vina. Konstantna temperatura od 4 – 10 °C predstavlja optimalno okolje za shranjevanje buteljčnega vina in njegovo zorenje.
Vse so še danes večinoma kopane na roke s krampi. Ta način se je izkazal za najboljšega, kljub temu, da na prvi pogled temu ni tako. Vsaka uporaba strojev zelo kmalu naleti na dilemo trajnosti in zmogljivosti le-teh. Natančneje, stroji se prehitro obrabijo in uničijo na zelo trdi strukturi tal, zato je koeficient »cost-benefit« tu prenizek in se mnogo bolj splača kopati po tradicionalnih metodah.
Očitna razlika s preteklimi repnicami je tudi vhod, ki je večinoma zaradi erozije zidan, krasijo pa ga sončna vrata, ki so tudi znamenitost Bizeljskega.

REPNICE GRABEN

repnica - skladišče vin


Naše repnice so bile prve v nizu, ki so poleg osnovnega namena odprte tudi obiskovalcem. Skopali smo jih v letih 1992 in 1993 in vsega skupaj oddnesli ven 650 kubičnih metrov peska, zaradi zbitosti pa je dejanska prostornina 430 kubičnih metrov. So v treh nivojih od koder izhaja tudi naš zaščitni znak Vina Graben. Najgloblja pa je kar 12,5m pod zemljo. Predstavljajo idealen prostor za shranjevanje vina, saj temperatura nikoli ne pade pod ledišče in nikoli ne preseže 10 °C, visoka vlaga pa zagotavlja, da se zamaški ne izsušijo. Je pa vlaga v določenem pogledu lahko tudi slabost, saj vsaka papirnata etiketa ali kartonasta škatla hitro preperi, plastificirana etiketa pa se odlepi. Zato shranjujemo izključno buteljke brez etiket.

 

 

Promocija repnic je v polnem zagonu že nekaj let saj so novinarji posneli nemalo dokumentarnih oddaj, napisali veliko člankov, sami pa smo oblikovali predstavitvene brošure z osnovnimi informacijami za vsakega obiskovalca. Vključeni smo tudi v vinsko cesto, v okviru katere so tudi izšli promocijski katalogi, ki jih najdete na informacijskih točkah po Soveniji.

Obiskovalcev je iz leta v leto več, saj lahko poleg ogleda največjih repnic v treh nivojih, uživate tudi v prijetnem ambientu, v strokovni degustaciji vrhunskih vin svetovnega ranga,...


sod

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: Prekomerno pitje alkohola je zdravju škodljivo!

ENGLISH SLOVENSKI JEZIK slovenščina english hrvatsko deutsch rusky italiano france